dilluns, 16 de desembre del 2019

Un jove claretià fuig del Vic revolucionari de 1936


Un jove claretià fuig del Vic revolucionari de 1936

"Aquell temps de punys alçats", recull en un llibre el dramàtic relat de Josep Maria Viñas i Colomer, de 17 anys

per Redacció , 16 de desembre de 2019 a les 13:30 | Osona.com


El convent claretià de la Mercè, destruït. A la dreta, Josep M. Viñas

L'Exèrcit s'aixeca contra la República. En resposta, la revolució s'apodera dels carrers de Catalunya. Comença el temps dels punys alçats. I aquest és el títol d'un nou llibre que recull les memòries d'un jove claretià que participa en una dramàtica fugida del Vic de l'estiu de 1936 cap a les muntanyes de les Guilleries.


Aquest és el contingut d'Aquell temps de punys alçats, una llibre editat per Ç Trencada Edicions, en una edició a càrrec de Xavier Cateura i Valls, infatigable estudiós de la Guerra Civil a casa nostra i que està duent una terme una valuosa tasca de recuperar-ne testimonis escrits i documents.

El claretià de només 17 anys era Josep Maria Viñas i Colomer, nascut i criat a Vic. Amb una vocació religiosa que l'empeny a ingressar al convent dels claretians de la Mercè. Un convent que ell i quasi quaranta homes més, de totes les edats, es veuen obligats a abandonar de forma desesperada quan comença la repressió a la reraguarda republicana. En forma de detencions, tortures, assassinats de capellans, propietaris i persones considerades de dretes.


El destí de l'escapada és la zona boscosa a cavall entre les Guilleries i el Montseny, a l'entorn de Mas Vidal i de la Barita, llocs prou coneguts, en el camí de Taradell cap a Viladrau. Les penúries i la por són el turment d'aquest grup d'homes que, doblegats per l'adversitat, a la fi accepten tornar a Vic arran de les gestions que efectua el comitè antifeixista de la ciutat, que els garanteix la seva seguretat.

Una seguretat que només arribar i parlar amb alguns dels milicians més coneguts, tots sota les ordres del llegendari Francesc Freixenet, veuen que no és tan fiable com se'ls havia promès. Alguns dels frares són assassinats i d'altres empresonats i vexats. Viñas aconsegueix salvar la seva vida i al cap d'uns mesos emprendre lla fugida a través de les xarxes clandestines que el porten fins a Osseja, a la Catalunya Nord. Des d'allà, passa a la zona franquista.

Un encàrrec que rep dels superiors claretians consisteix en redactar un informe sobre la seva peripècia per tal de reconstruir tot el que havia passat a Vic -on el convent i l'església van ser completament saquejats i destruïts. El resultat d'aquell informe és el llibre que ara ha editat Xavier Cateura, reforçat amb nombroses notes a peu de pàgina que situen amb detall els personatges i institucions. També inclou abundants fotografies de l'època, tant de Vic com de la posterior fugida i incorporació a l'exèrcit franquista del protagonista de la història. 


Publicat a Osona.com, 16 desembre 2019


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Les cartes inèdites de Màrius Torres des de Puig d'Olena al Dr. Josep Saló

                             VALLESOS. Gent, terra i patrimoni, número 27, Estiu-Tardor 2024