dimecres, 13 de novembre del 2013

Adéu-siau, doctor Saló

Adéu-siau, Dr. Saló

«Frescor tèbia, ombra blanca,
poma d'olor en un vell calaix de roba blanca...»
(Poesia de M. Torres dedicada a Josep Saló)

     Divendres, 25 d’octubre de 2013, va morir a Manresa el metge especialista en malalties del pit, Josep Saló i Serra. Havia fet cent anys.
     Des de fa temps, i per atzars de la vida, el seu nom va quedar íntimament lligat per sempre al del poeta Màrius Torres.
     El Dr. Saló havia nascut a Girona el 26 d’abril de 1913, al carrer de la Força. A punt d’acabar la carrera de medecina, a finals de 1935, se li va diagnosticar una tuberculosi per la qual va ingressar al sanatori de Puig d’Olena, a Sant Quirze Safaja. El primer any al sanatori el va haver de passar al llit amb febre persistent.
     Qui va decidir ser metge i triar l’especialitat de pneumologia, va haver d’experimentar en carn pròpia què era ser tuberculós i ser tractat com a tal.
     A l’esclat de la Guerra Civil ja era al sanatori. Això li va salvar la vida, ja que un escamot de milicians l’havia anat a detenir, per fejocista (Federació de Joves Cristians de Catalunya) del Grup Sant Narcís de Girona, a la pensió de Barcelona on havia residit mentre estudiava.
     A Puig d’Olena va ser on va començar la seva pregona amistat amb Màrius Torres. El poeta, que havia ingressat el desembre de 1935, s’hi passaria set anys, fins a la seva mort ocorreguda el 29 de desembre de 1942. Josep Saló va ser qui el va atendre i acompanyar fins el darrer moment. Hi ha un dibuix a llapis del poeta mort, fet per en Saló.
     Un cop acabada la Guerra Civil, i ja guarit de la malaltia, Saló va poder llicenciar-se, i decidí desenvolupar la seva vocació al mateix sanatori que l’havia acollit com a malalt. Allà va exercir de metge resident.
     Si bé va ser alumne del gran tisiòleg Jacint Reventós, com s’anomenava abans als especialistes de malalties pulmonars, ell es considerava deixeble del Dr. Gerard Manresa.

Sanatori de Puig d'Olena, façana sud. 1932
     El sanatori de Puig d’Olena, fundat el 1932, va ser un dels més avançats i preparats de la seva època. Fundat per Maria Planas i Cabot, la senyoreta Maria, com l’anomenava tothom. Era, segons el Dr. Saló, una dona extraordinària, d’una gran qualitat humana, “una santeta laica”, deia.
     Va ser durant els anys de guerra que al sanatori es va formar el “cenacle”, com li deien els seus components: Màrius Torres, Maria Planas, Mercè Figueres (la Mahalta dels poemes d’en Màrius), la seva germana Esperança i el mateix Dr. Saló amb la seva dona, al que a vegades s’hi afegia algun altre lletraferit, com en Joan Sales i la seva dona. En aquell grup íntim, reunit a l’habitació d’en Màrius o bé al Mas Blanc, s’hi llegien les poesies que en Màrius anava fent, es feia algun concert de piano, etc.
     Com es sabut, en aquells anys no hi havia més tractament pels qui patien la tuberculosi que fer molt repòs, prendre el sol, bons aliments i quatre pastilles que no servien per a res. No va ser fins a la primeria dels anys 50 del segle passat, amb l’estreptomicina, que aquella malaltia va deixar de ser mortal. Com deia el Dr. Saló, l’estreptomicina va tancar els sanatoris.
     El novembre de 1941 Josep Saló es  va casar, a la capella del sanatori de Puig d’Olena, amb Dolors Orfila i Cirach. Un dels testimonis d’aquest enllaç va ser Màrius Torres, que va dedicar-li algunes de les seves poesies, els manuscrits dels quals Saló va dipositar fa anys a la Biblioteca del Monestir de Montserrat.
     Arran del meu treball sobre la incidència de la tuberculosi en aquells anys i el paper dels sanatoris, el Dr. Saló va accedir que li fes una entrevista per parlar de Puig d’Olena. Va ser a casa seva un matí de tardor de 2009.
     Durant la llarga estona que va durar l’agradable i sincera conversa, un moment molt especial va ser quan, a banda d’explicar-me els darrers moments d’en Màrius, em va explicar, molt emocionat, la seva relació amb el sacerdot i diplomàtic vigatà el Dr. Antoni Vilaplana i Forcada, sobretot quan em parlà de la seva mort, ocorreguda la Setmana Santa de 1944.
     El Dr. Saló era un metge curull d’humanitat, el que es necessita per estar al costat del malalt i que dissortadament s’ha anat perdent. Com molt bé deia el Dr. Moisès Broggi, els metges d’abans potser no curaven, però consolaven. Ara curen però no consolen...
     El 1949 el Dr. Saló va marxar de Puig d’Olena per instal·lar-se a Manresa. Allà va exercir la seva professió fins que l’any 2001 va decidir jubilar-se.
     A casa seva hi queden trenta mil fitxes, segons em va dir ell mateix, dels pacients que va atendre a la seva consulta particular al llarg de la seva dilatada vida com a metge i humanista.
______________________


Publicat a El 9Nou el 8 de novembre de 2013.
___________________

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Puig Antich i Mataró en...

  Miguel Guillén Burguillos 2 de març de 2024 (10:42 CET)  CAPGRÒS https://www.capgros.com/ Puig Antich i Mataró en el 50è aniversari del...