dimarts, 11 de febrer del 2014

Retalls de premsa. Exposició i llibre sobre la lluita antifranquista a Mataró.


Ajuntament de Mataró 10.04.2003
L'exposició "Trencant el silenci. La lluita antifranquista a Mataró" mostra documents originals i fotografies de l'època

La col.leció l'ha cedit Xavier Cateura a l'Arxiu Municipal

Ahir, dimecres 9 d'abril, es va inaugurar l'exposició "Trencant el silenci. La lluita antifranquista a Mataró", en la que s'hi poden trobar una selecció dels documents històrics cedits a la ciutat per Xavier Cateura i fotografies d'Enric Quintana. La mostra es troba a l'Espai f i estarà oberta al públic fins a l'11 de maig.

L'any 1998, Xavier Cateura i Valls va lliurar a l'Ajuntament de Mataró la seva col·lecció de documents relacionats amb la clandestinitat i amb la lluita antifranquista, que ell mateix havia aplegat i conservat al llarg de molts anys, amb la voluntat que, degudament classificada i catalogada, romangués sempre a la ciutat de Mataró. Integrada als fons de l'Arxiu Municipal de Mataró, aquesta col·lecció ha estat organitzada en tres grans blocs: fulls volants, publicacions periòdiques i fotografies.




Trencant el silenci.

La lluita antifranquista a Mataró



Quan algú vol documentar-se sobre la vida i actuacions de persones significades que visqueren la segona part del segle que acabem de tancar o bé si es vol estudiar la vida d'un poble o comunitat durant aquell període, s'emporta molt sovint fortes decepcions. Els arxiu oficials dels municipis o entitats i fins la majoria de biblioteques aporten molt poques notícies sobre el que interessa o cerca l'investigador.

L'interès d'amagar o silenciar els fets susceptibles d'aportar alguna ombra o taca a la llarga "pau" de la postguerra varen fer que no quedés constància o es silenciessin els fets que ara voldríem documentar, o, el que és més gran encara, alguns d'aquests arxius presenten unes llacunes molt sospitoses. Molt sovint s'ha fet desaparèixer informació que podria comprometre a aquells que després es volgueren presentar com "demòcrates de tota la vida".

Això fa que cada vegada tinguin més importància i siguin més buscats i oferts al públic arxius i col•leccions privades on s'hi troba molt del que manca als arxius oficials.

D'això n'és un bon testimoni la present exposició oberta a l'Espai F de Mataró, amb motiu de la publicació del llibre "De súbdits a ciutadans. Mataró, 1960-1980" del periodista Manuel Cusachs i Corredor, amb un interessant pròleg de Josep M. Huertas Claveria i il•lustrat amb més d'un centenar de fotografies del Fons Xavier Cateura i Valls, de l'Arxiu Municipal de Mataró. Aquest fons, cedit l'any 1998 a l'esmentat arxiu pel seu titular, l'amic Xavier Cateura, conté més de 9000 clixés fotogràfics que van del 1910 al 1985, dels que la part més interessant és, sens dubte, la que recull imatges i informació dels fets polítics, socials i culturals que se situen entre 1968 i 1983, captats per l'Enric Quintana, quan es lluitava contra la dictadura imposada pel "generalísimo" i la continuació de les lluites i manifestacions d'aquell engrescador període que coneixem com el de la transició política. Hem fet esment en primer lloc del fons fotogràfic, perquè és el més notable i també per allò clàssic que "un imatge val més que mil paraules", però el fons Xavier Cateura no té només fotografies. Al costat d'aquestes i complementant-les hi ha uns 600 documents escrits, fulls volants o "octavillas", publicacions clandestines i informes de diferents partits i grups polítics que lluitaven clandestinament i arriscadament contra la monolítica dictadura. Tot plegat al llarg dels anys conservat amb cura perquè no es perdi la memòria. Cal que les generacions futures tinguin consciència que el poc o molt aconseguit no fou cap regal del cel.

La publicació i l'exposició parcial d'aquest material responen a un compromís de l'Ajuntament de Mataró (assumit pel Patronat Municipal de Cultura) de fer conèixer aquest fons. En ell s'hi reflexa una part molt important de la història mataronina que, com dèiem al principi, difícilment trobaríem en altres llocs, en concret moltes fotografies i alguns documents que són peces úniques. Ara tot aquell que vulgui saber-ne més o aprofundir en algun dels temes que reflexa el llibre sap que trobarà tot aquest material ben conservat i catalogat a l'Arxiu municipal de la ciutat.

Material com aquest és el que feia nosa als que per "prudència" optaven per callar i esperar temps millors -per ells certament no- per recuperar la normalitat. Molt sovint era gent que havia pujat o s'havia instal•lat practicant allò que, en termes un xic eclesiàstics, en dèiem "l'apostolat del cargol" o sigui, pujar llepant.

Aquella generació ara va desapareixent i els que queden s'ho miraran com cosa de "rojos" i exaltats, en canvi, per molts que s'hi jugaven la feina, la llibertat i a vegades la vida, serà un motiu per fer reviure records i la llarga lluita gràcies a la quan hem assolit part del que volíem; una part només, no tota ni molt menys. Hi ha encara molts nostàlgics i no pas tots persones velles, que són un fort obstacle per la plena recuperació. Al menys s'ha pogut trencar la gran llosa del silenci, si bé encara no hem pogut assolir la plena ciutadania a la que molts sospiràvem.

No és exagerat dir que "la lluita encara dura". Una lluita en la qual ens cal emprar armes més sofisticades per vèncer la moderna oposició, la dels que ens voldrien més submisos i que són aquells que només varen canviar de camisa, no d'idees. Aquesta exposició té per tant encara una certa actualitat. Esperem que sigui per a molts un estímul i un exemple.



Antoni Pladevall i Font

Historiador




































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Les cartes inèdites de Màrius Torres des de Puig d'Olena al Dr. Josep Saló

                             VALLESOS. Gent, terra i patrimoni, número 27, Estiu-Tardor 2024