divendres, 10 de gener del 2014

Josefa Godayol i Verdaguer (l’àvia Pepa de la Figuera)

L'àvia Pepa de La Figuera (Tagamanent)

L'àvia Pepa
      L’any 1857 va ser un d’aquells anys en què el govern d’Espanya va manar de fer un nou padró dels habitants. Així, el dia 10 de juny, es va confeccionar una nova relació de les persones que vivien a Roda de Ter.
      És en el padró d’aquell any i d’aquell poble que hi trobem inscrits en la mateixa casa Josefa Estanyol i Horta, vídua d’Eudald Perramon i Figuera, que hi consta com a propietària; Pau Perramon i Rovira, de 40 anys, fill d’Eudald Perramon i de la seva primera muller, Maria Martina Rovira; Rosa Masnou i Estanyol, també de 40 anys, casada amb Pau Perramon; Pere Masnou i Estanyol; Cecília Godayol i Viladecans, soltera, de 28 anys, i Josefa Godayol i Verdaguer, que tenia 16 anys. Aquesta darrera és la que trobarem, amb els anys a venir, com la senyora Pepa en les cartes del poeta Joan Maragall, i en els escrits de Josep Pijoan, o en els treballs del mestre Lluís Millet sobre la cançó popular. A Josefa Godayol també se l’anomenava col·loquialment la senyora Pepa, o l’àvia Pepa de la Figuera.
      Eudald Perramon i Figuera era un fill de Josep Perramon i d’Antònia Figuera, germana aquesta de Francesc Figuera i Barata, hereu del mas Figuera per aquells anys, el qual, en morir, el dia 19 de març de l’any 1838, amb 90 anys, deixà escrit en el seu testament, fet al notari de Torelló Josep Masmitjà, el maig de 1824, que les propietats de la Figuera passessin al seu nebot, Eudald Perramon i Figuera, nascut a Roda de Ter i resident en el mateix poble on, continuant la tradició familiar, era un important negociant de la llana,.
      Continuant aquesta història i segons un altre padró de l’Ajuntament de Roda, aquest fet durant l’any 1861, trobem un tal Ramon Casals, natural de Borredà, solter, i moliner d’ofici. Per una altra documentació sabem que el mateix any aquest va comprar una casa en aquell poble de vora el Ter.
      Seguint repassant els diferents padrons que es van fer a Roda, hem sabut que l’any 1867 Ramon Casals s’havia casat amb Josefa Verdaguer (sic), i que aquests ja havien tingut una filla, Dolores Casals i Verdaguer (sic). (Com es pot veure, hi ha un error en l’anotació dels cognoms de l’àvia Pepa i de la seva filla). A la mateixa casa també hi vivia una neboda de 9 anys, anomenada Maria Verdaguer.
      Cinc anys més tard, el 28 d’abril de 1872, Ramon Casals, de 40 anys, que seguia residint a Roda de Ter, va fer testament al notari de Vic Miquel Font. Un dels nomenats marmessors era Joan Godayol i Viladecans, solter, de 42 anys, i d’ofici ebenista, resident a la ciutat de Vic, germà de la segona dona de Pau Perramon, i per tant oncle, també, de Josefa Godayol i Verdaguer.
      Ramon Casals va morir, segurament a Roda de Ter, l’any 1872. El 24 de setembre del mateix any, Josefa Godayol va fer un inventari dels béns deixats pel seu marit davant el notari de Vic Miquel Font.
      Anys després, en un altre padró municipal, aquest fet a la ciutat de Vic el setembre de 1875, trobem que en una casa del marquès de Sentmenat (plaça de D. Miquel), hi vivien en Pau Perramon i Rovira, amb la seva dona, que era Cecília Godayol i Viladecans; Joan Godayol i Viladecans, cunyat de Pau Perramon i administrador dels seus béns, que era casat amb Antònia Giralt i Baranera; Josefa Godayol i Verdaguer, que llavors havia vingut del poble de Sant Julià de Vilatorta (d’on era originari el seu pare), com a neboda del cap de casa, que s’hi estava amb la seva filla gran, Dolors Casals i Godayol, que aleshores tenia 10 anys, i que amb el temps esdevindria pubilla de la Figuera i mare de la Lola.
      Un parell d’anys més tard, el setembre de 1877, en un document fet davant el notari de Vic, Pius Mas, Josefa Godayol i Verdaguer va fer un préstec de 22 onzes d’or (o sia, 1.760 pessetes, o 10,58 € d’avui dia) al 6% anual a Pau Perramon i Rovira, que en aquella data ja era viudo.
      En un altre document notarial fet a Vic davant Francisco Pascual i Elias, el dia 26 d’agost de 1878, Pau Perramon i Rovira va fer un testament en el qual  figuren com a marmessors Josep Godayol i Ravella (nou administrador general dels béns de Perramon, en substitució de l’anterior Joan Godayol i Viladecans), i Josefa Godayol i Verdaguer; tots dos hi consten com a veïns de Barcelona. En aquest testament Pau Perramon nomena hereus universals Josep Godayol i Josefa Godayol. Concedeix al primer 1/3 dels seus béns, i a la segona, 2/3. També s’esmenta Dolors Casals i Godayol com a hereva substituta de la seva mare.
      Finalment, Pau Perramon i Rovira, el 19 de desembre de 1882, davant del notari de Barcelona Joaquim Volart i Pou, va vendre la Figuera, amb les seves terres i masos agregats (la Figuera, el Fondrats, la Codina i un d’anomenat Corral), a Josefa Godayol i Verdaguer. Per aquesta venda sabem que tant el venedor com la compradora residien en aquells moments a la capital catalana, i que un dels testimonis era Cristòfol Grau i Esteve, que signà per l’àvia Pepa, ja que aquesta no sabia escriure. Consta que Josefa Godayol tenia 42 anys, i era vídua. Pau Perramon tampoc no signà ell el document, ja que patia ceguesa.
      Segons consta en una acta del Jutjat de Pau de l’Ajuntament de Tagamanent, de l’1 de novembre de 1884, Josefa Godayol volia anar a viure a la Figuera i disposar de les altres cases i propietats.

La família Casals–Godayol

      Ramon Casals i Santonja va néixer a Borredà cap al 1832. Era fill de Joan Casals i de Rosa Santonja.
      Va morir, segurament a Roda de Ter, l’any 1872. No hem trobat cap testimoni escrit del seu traspàs.
      Josefa Godayol i Verdaguer, natural de Torre d’Oristà, on va néixer cap a l’any 1838, era  filla de Josep Godayol, de Sant Julià de Vilatorta, i de Rita Verdaguer, natural d’Oló.
      No hem pogut trobar cap documentació del casament de Ramon Casals amb Josefa Verdaguer, si bé creiem que va ser a Roda de Ter cap a l’any 1863.
      D’aquest matrimoni van néixer tres filles, Dolors (1865), Concepció (1868) i Rosa (1870), totes a Roda de Ter. La filla dita Concepció l’any 1871 era morta.
      L’àvia Pepa va morir a la Figuera als 75 anys, el dia 21 d’octubre de 1913.
     
La família Grau–Casals

      Dolors Casals i Godayol, que va néixer a Roda de Ter l’11 de setembre del 1865, es va casar a l’església de Santa Madrona de Barcelona el dia 28 de maig de 1884, amb:
      Cristòfol Grau i Esteve, que havia nascut a Begues el dia 4 de febrer de l’any 1855. Era fill de Cristòfol Grau i Romagosa, de Begues, i d‘Esperança Esteve i Montserrat, natural de Sant Pau d’Ordal.
      Cristòfol Grau i Esteve va morir a la casa de la Figuera, als 70 anys, el dia 16 de març de 1926.
      Dolors Casals va morir també a la Figuera, a 79 anys, el 4 de juny de l’any 1943.

Família Grau-Casals

Padró fet a Tagamanent l’any 1901. 
Habitants de la casa de la Figuera

Josefa Godayol i Verdaguer
Cristòfol Grau i Esteve
Dolors Casals i Godayol
Josep Grau i Casals
Francisco Grau i Casals
Dolors (Lola) Grau i Casals
Narcís Grau i Casals
Miquel Marsal, jornaler de 21 anys. Natural d’Hostalets.      
Francisco Marsal, jornaler de 17 anys. Natural d’Hostalets.
Pere Vilademunt, jornaler de 34 anys. Natural de Calaf.
Mateu Puigbanús, jornaler de 15 anys. Natural d’Aiguafreda.


      L’exposició itinerant sobre el grup d’intel·lectuals que a la darreria del segle xix i primeria del xx van fer estada al mas de la Figuera de la parròquia de la Móra, vàrem voler centrar-la en aquella nena que era la Lola, que tenia 11 anys quan el poeta Joan Maragall, Josep Pijoan, Lluís Millet, Amadeu Vives, Lluís Via, els cantaires de l’Orfeó Català, etc., venien de ciutat per fer estada en aquella casa de vora el pla de la Calma, on, acollits per l’àvia Pepa, es meravellaven davant l’exuberant natura del massís del Montseny i de la senzillesa de la gent d’aquelles muntanyes, que acabarien influint en les seves obres.
      Aquella nena, la Lola, impressionà aquells homes per la seva espontaneïtat, i per la manera com s’expressava: abocava en els escrits que els enviava la puresa d’una llengua que creien conèixer prou bé. Així trobem que Joan Maragall, referint-se a ella, deia: “aqueixa meravellosa criatureta que’m parla amb una poesia que m’avergonyeix, y me sento indigne de contestar, la meva ànima n’ha tret unas alas que se l’enduhen amunt, amunt...”.

La Lola
Dolors Grau "Lola"
      Dolors Grau i Casals, la Lola, va néixer el dia 18 d’octubre de 1891 a la Figuera.
      Es va casar el dia 8 de maig de 1912, a l’església de Sant Jaume de la Parròquia de Valldeneu, terme de Sant Martí de Centelles, amb Josep Nogueras i Oller, natural Barcelona, on havia nascut el 16 de maig de 1883. Era fill de Bartomeu Nogueras Massuet, natural de St. Vicenç de Llavaneres, i Sibina Oller Galofré, de Vallbona. Va morir a Barcelona el 28 d’abril de 1973.
      La Lola va morir a Barcelona, als 79 anys, el dia 5 de desembre de 1970. Fou enterrada al cementiri del Poble Nou.
      Montserrat Nogueras i Grau, filla de Josep Nogueras i de Dolors Grau, va néixer a Sarrià, l’1 d’octubre de l’any 1913.
      Es va casar amb Rafael Santo Domingo Landa, natural de Lima (Perú), de pares bascos, a Barcelona, l’11 de març de 1941.
      Montserrat Nogueras va morir a Barcelona als 77 anys el dia 13 de novembre de 1990.
      Raimon Santo Domingo i Nogueras, fill de Rafael Santo Domingo i de Montserrat Nogueras, va néixer a Barcelona el 6 d’agost de 1943.
      Va morir als 33 anys, solter, el dia 8 de juliol del 1976, ofegat a la riera d’Avencó, prop de la Figuera.

_______________________
 
      Fins aquí aquestes línies, que no són més que un petit extracte del llibre que properament apareixerà, completant així aquella “història poc coneguda del Montseny”, encetada amb l’exposició itinerant La Lola de la Figuera, que va fer-se amb el propòsit de lluitar contra l’oblit del nostre passat i recuperar un tros de la memòria històrica d’un lloc tan emblemàtic com és el Montseny.
      Així, en l’exposició vàrem voler explicar la vida d’una masia, d’una època i d’uns oficis avui desapareguts, d’uns costums i unes tradicions que ja formen part del nostre passat col·lectiu. En aquest cas, el fet de triar la Figuera tenia un doble sentit. D’una part perquè era una de les masies més antigues del Montseny i valia la pena estudiar-la. I d’altra part, perquè es tractava d’una casa singular, ja que en un mateix indret montsenyenc coincidia que hi van fer estada un grup d’intel·lectuals que esdevindrien importants per a la cultura catalana. Curiositats o anècdotes a part, resulta que precisament en aquell indret i en aquella casa, Joan Maragall, sentint “rajar clara la parla”, hi va concebre la seva famosa teoria poètica que anomenà de la “paraula viva”, i que anys després de la seva estada en aquelles muntanyes publicà amb el títol de Elogi de la paraula.
      Com deia Rovira i Virgili: “Nosaltres considerem Catalunya com una comunitat d’esperits posseïdora d’un patrimoni de cultura. Així tota afirmació d’una valor consagrada i tota aparició d’una valor nova entre nosaltres, ens produeixen la joia d’un noble enriquiment. Cada espurna de progrés o de glòria que il·lumina Catalunya, fa també claror dins la nostra ànima. I ens sentim millor quan Catalunya ha tingut un guany. Del prestigi i de la glòria que els catalans conquisten, en queda legítimament una part damunt el respectiu nom personal; però una altra part, la més fecunda i perdurable, va a augmentar el tresor comunal de la nostra història...”.
      Perquè estàvem amb deute amb molts d’aquells que ara fa més de cent anys van pujar al Montseny, i més concretament en aquell indret del pla de la Calma, que van voler-ne portar el “reflex” a les seves obres, esperem que l’exposició que hem fet, i aquest llibre a punt d’editar-se, serveixin d’homenatge a la seva feina, a la seva estimació a aquest massís i a la seva gent, quan aquests (pagesos, pastors, carboners, els qui treballaven als pous de glaç, etc.) encara podien viure en la mateixa terra dels seus avantpassats, recollint els fruits d’aquest tros enlairat. També per regraciar a tots aquells que han volgut preservar, d’una manera o altra, els testimonis escrits o gràfics d’una època ja llunyana del nostre Montseny.
      No volem posar el punt final a aquestes notes sense donar les gràcies al Sr. Alfons Cruells, per la seva predisposició a atendre en tot moment les nostres preguntes i consultes, i sense agrair-li, un cop més, la tasca feta amb els seus escrits sobre el Montseny —ja en l’allunyada data de 1960 encetava un tema del qual fins aleshores ningú no havia parlat— sobre la Figuera, l’àvia Pepa, la Lola, i sobre els dies que el poeta Joan Maragall va passar al pla de la Calma amb el seu amic Josep Pijoan. 
_____________________


Publicat a La Veu de l’Alt Congost n. 88 setembre 2005.
___________________

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Puig Antich i Mataró en...

  Miguel Guillén Burguillos 2 de març de 2024 (10:42 CET)  CAPGRÒS https://www.capgros.com/ Puig Antich i Mataró en el 50è aniversari del...